Mensen willen tegenwoordig steeds vaker werken zelf uitvoeren. Op die manier hopen ze geld te kunnen besparen. Wanneer u er voor kiest om zelf uw gevel te bepleisteren zult u uiteraard de werkuren van het bedrijf uitsparen dat normaal de werkzaamheden zou uitvoeren. Anderzijds is het natuurlijk wel steeds belangrijk dat u uitzicht houdt op een goed eindresultaat en dat is vaak een ander verhaal. Mensen die nog nooit in hun leven esierpleister aangebracht hebben weten vaak niet goed waar te beginnen en houden bijvoorbeeld ook onvoldoende rekening met zichtbare en onzichtbare gebreken. Denk dan ook altijd goed na vooraleer de keuze te maken om zelf uw gevel te bepleisteren.
De muur voorbereiden en controleren op schade
Wanneer u uiteindelijk toch heeft beslist om zelf uw gevel te bepleisteren is het belangrijk om in eerste instantie na te gaan of uw gevel eventuele schade vertoont. Is dat het geval, dan moet die schade eerst worden hersteld. Los zittende stukken moeten vastgezet worden, eventuele vochtophoping moet worden verholpen en afgebroken stenen moeten terug worden geplaatst of opgevuld. In ieder geval is het dus belangrijk om de pleister aan te brengen op een in goede staat verkerende gevel. Is dat niet het geval, dan kan dat in de nabije toekomst voor problemen zorgen. Het zou bijvoorbeeld niet de eerste keer zijn dat er na enige tijd barsten voorkomen in de gevel en dat zult u uiteraard koste wat het kost willen voorkomen.
Welke sierpleister aanbrengen?
De volgende keuze die u moet maken heeft betrekking tot de pleister die u gaat gebruiken. U kunt wat dat betreft kiezen uit twee verschillende pleisters. Zo is er de minerale pleister en de kunstharspleister/siliconenpleister. Beide pleisters beschikken over enkele specifieke karakteristieken. De minerale pleister heeft bijvoorbeeld een ruw oppervlak en is minder goed waterafstotend dan de variant van kunsthars. Anderzijds beschikt deze pleister wel over een zelfreinigend effect en creërt ze een natuurlijk en gezond binnenklimaat. Een kunstharspleister beschikt dan weer over een glad en strak oppervlak en kenmerkt zich door een complete afwerking die zelfs de gebruikte profielen helemaal kan wegwerken. Wie zijn of haar gevelpleister wil aanbrengen op isolatie kiest sowieso beter voor een siliconenpleister.
Controleer de bepleistering!
Wanneer u zelf uw gevel heeft bepleisterd is het steeds belangrijk om op regelmatige basis de bepleistering goed te controleren. Voer de werken overigens enkel en alleen uit wanneer u er zeker van bent dat u verschillende dagen mooi weer zult hebben. Wordt slecht weer met regen en / of veel wind voorspeld, dan is het beslist geen goed idee om uw gevel te bepleisteren. Tot slot nog een belangrijke tip, vraag hulp aan een professional indien u twijfelt!